assalamualaikum..
tiba-tiba hari ni rasa macam nak makan spageti karbonara. tapi instant sos tak ada pulak... jadi apa kata cuba jer buat sendiri..
tak susah pun sebenarnya..kebetulan bahan -bahan duk ada dalam peti ais lebihan buat baked potato itu hari... jadi tanpa membuang masa rebus spageti untuk 2 orang makan dalam segenggam atau 1/2 plastik. keluarkan udang, buang kulit n kalau rasa nak masuk daging cincang atau ayam cincang pun boleh jugak. cik siti lagi suka udang.
bahan-bahan :
1. 3 ulas bawang putih- tumbuk
2. 1 biji bawang besar ( saiz sederhana) - dadu
3. udang - buang kulit
4. minyak untuk menumis
5. susu segar
6. chese mozarela
7.whipping cream
8.sos blackpaper / lada hitam
9. 2 sudu tepung gandum
cara-cara:
1. panas kan kuali dan masukkan 2 sudu minyak. boleh guna minyak masak biasa jer
2. tumis bawang putih dan bawang besar
3. masukkan udang atau daging cincang
4. masukkan sos lada hitam atau kalau tak de sos lada hitam boleh tumbuk lada hitam biasa
5. masukkan susu segar dan kacau atas api sederhana
6. masukkan whipping cream
7. bila menggelegak kacau dan masukkan 2 sudu tepung gandum
8. kacau sekata jgn bagi berketul.
9. masukkan garam secubit atau secukup rasa atau boleh masuk 'maggi cukup rasa'
10. tabur chese mozarela dan kacau rata. sikit jer chese ya. jgn banyak2 nnti rasa muak.. dah pekat tu tutup api dan sedia dihidang bersama spageti
p/s: my hubby tak suka sayur, jadi tak dok sayur la. kalau awa suka sayur boleh letak brokoli ke, lobak merah ke....
selamat mencuba...
created by asmani
set lengkap ah beauty untuk semua jenis kulit
whatsapp 0164158269 untuk order