Followers

ORDER FORM

ORDER DISINI..;) p/s:sila chek dengan betul email yang anda masukkan pada email address
NAMA:
Email Address:
ALAMAT UNTUK PENGHANTARAN:
POSKOD:
NO TELEFON:
PESANAN(sila catatkan kod/nama produk dan kuantiti yang anda ingin pesan):
CARA BAYARAN: transfer via maybank2u
cash deposit maybank
transfer via cimbclicks
cash deposit cimb
western union
SAYA AKAN BUAT BAYARAN DALAM MASA: 10minit selepas asmani reply email
1hari selepas asmani reply email
Choose Your Preferred Shipping Method: POS LAJU SEMENANJUNG
POS LAJU SBH&SRWK
note(jika terdapat apa2 pesanan):

SELEPAS KLIK SUBMIT ORDER, SILA TUNGGU REPLY ORDER DARI SAYA. TERIMA KASIH ;)


This contact form was created by Freedback.

Friday, March 4, 2011

Ape benda tu hydroquinone?????

Hari ni tak dek kelas....Dok je melangut depan laptop.nak sambung buat report projek akhir pon dah malas nak baca jurnal.Jadi rasa macam gatal je tangan nak tulis entry baru.Walaupun blog ni adalah blogshop,tak sesuai nk merepek panjang-panjang kan. saya cuma nak kongsi sikit tentang research projek akhir saya tentang kajian  Hidrokuinon dalam kosmetik..Mesti ramai tak tau ape itu Hidrokuinon kan.

Ape benda tu hydroquinone??

Hidrokuinon ni sejenis bahan kimia pemutih yang digunakan sebagai ajen pemutih.Ia banyak digunakan dalam cecair pencuci atau klorox. Dalam sesetengah produk penjagaan wajah pun ada kandungan hidrokuinon. Ia bertujuan untuk mempercepatkan proses pemutihan kulit wajah.Tapi kesannya sangat merbahaya kepada pengguna..kulit wajah akan menggelupas dan bila terkena cahaya matahari akan berlaku pigmentasi.kenapa berlaku macam tu?sebab hydroquinone ni terhasil daripada formula molekul C6H4(OH)2 atau Benzene-1,4-Diol.Ia nya hasil terbitan Benzenedan bersifat karsinogen(penyebab kanser kulit). .Benzene ialah salah satu kumpulan petroleum.Hanya sedikit kuantiti dimasukkan dalam kandungan kosmetik akan memberikan kesan buruk kepada pengguna.Kesan sampingan jangka panjang seperti kanser,gila dan sebagainya.


Penggunaan hydroquinone dalam kosmetik berleluasa di negara asia terutamanya indonesia,thailand,dan Malaysia jugak tidak terkecuali...Terlalu banyak jenama produk kosmetik pemutih di Malaysia yang mengandungi hydroquinone. Sample yang saya guna untuk kajian projek tahun akhir terdiri dari produk-produk yang pernah disita kerana mengandungi hydroquinone. Bila buat testing menggunakan Fourier Transform Infra Red(FTIR),so kita boleh tahu daripada bacaan graph menunjukkan didalam kandungan kosmetik berkenaan terdapat kandungan hydroquinone.


kat bawah ni saya upload keratan-keratan artikel berkenaan produk yang mengandungi hydroquinone.

Harian Metro (3 September 2010) mukasurat 6
Harian Metro (28 Januari 2011) mukasurat 58


Harian Metro (11 Jun 2010) mukasurat 9


Harian Metro (11 Jun 2010) mukasurat 9

Berita Minggu (15 Ogos 2010) mukasurat 1


Berita Mingguan (15 Ogos 2010) mukasurat 2

Harian Metro (3 September 2010) mukasurat 1


Utusan Malaysia (5 Mac 2010) mukasurat 5

ok cantik-cantik sekalian lepas ni kalau nak pilih produk penjagaan wajah mesti lah pilih betul-betul.Dan kalau sekarang ni tengah menggunakan produk yang disenarai hitam tu elok la berhenti.walaupun selepas berhenti dari penggunaan akan mengalami masalah kulit,tapi sementara je.lepas tu Insyaallah kulit akan elok balik.pilih la produk yang betul-betul selamat.Alhamdulillah produk yang saya jual kat sni bebas dari kandungan hydroquinone.seperti produk ronasutra tu saya pon guna sendiri.ok setakat ni je dulu n3 kali ni..projek akhir pon in progress lagi.belum berjaya sepenuhnya.dalam tempoh menyiapkan thesis.Doakan saya ya..;)


 created by asmani

No comments: